Wat is ‘het COF’?

De voorloper van het COF, de Vereeniging Oranje Feesten (VOF), werd rond 1880 opgericht om feesten in Muiden te organiseren. Met, natuurlijk, een focus op allerlei feesten rond het Koningshuis. Je verwacht het niet, met zo’n naam. In de loop der jaren veranderde de organisatie van een vereniging in een stichting en zo ontstond het huidige Comité Openbare Feesten (COF). We focussen ons al lang niet meer (alleen) op Koningsdag. De lijst met evenementen is lang; Muiders bleken wel van gezelligheid te houden.

Tot op de dag van vandaag is het COF er om mensen in Muiden samen te brengen. In de breedste zin: onze evenementen variëren van formele aangelegenheden als de Dodenherdenking en vaste waardes als Koningsdag en Sinterklaas tot klassieke en foute bingo’s, bevrijdingsfeesten, kinderspeelmiddagen, kleine en grote borreltjes en zelfs een complete toneelvereniging.

We werken vanuit onze trots: De Coffer. Ons ‘werkpaleis’ aan de Kazernestraat, waar inmiddels 40 jaar meuk historie te vinden is. Daar borrelen we, daar vergaderen we, daar slaan we onze spullen op en daar begint dus eigenlijk altijd alles. Maar als we aan de slag gaan, kun je ons overal in Muiden vinden; van de polder tot de kazerne of iedere denkbare wijk van Muiden.

Muiden maken we samen

Het COF draait 100% op vrijwillige inzet van inwoners van Muiden. Dat vergt een strakke organisatie. Daarom is het COF opgedeeld in een dagelijks bestuur, dat wordt aangevuld met kartrekkers uit commissies. Binnen commissies kunnen één tot wel 50 vrijwilligers (maar in principe ongelimiteerd) actief zijn. Op die manier kan iedereen die het COF wil helpen, zelf kiezen hoeveel tijd hij of zij in de organisatie van een evenement stopt. Het dagelijks bestuur is natuurlijk drukker dan een vrijwilliger die een middagje wijntjes komt schenken, maar db-leden zelf bepalen ook weer hun eigen werkdruk.

Lol

Trouwens, we schrijven hierboven wel ‘strakke organisatie’, maar daar merk je in de praktijk weinig van hoor. En dat bedoelen we als een goed iets, want álles gaat beter met een beetje lol in het team, en dàt is uiteindelijk het allerbelangrijkste. Gewoon: samen iets leuks organiseren voor de inwoners van Muiden! Daar moet een strak plan onder, maar uiteindelijk draait het bij iedereen vooral om de menselijke kant van ieder evenement.

Zin om ook mee te helpen? Dat kan!
De volgende commissies staan open voor vrijwilligers:

BorrelCOF
De klassieke barcommissie! De BorrelCoffers tappen zich wat af, in een jaar. Van koffie tot biertje en wijntje: niks is ze te gek. Als BorrelCoffer hoef je niet ieder evenement op te komen draven als je daar de tijd niet voor hebt hoor. We hebben BorrelCoffers die één keer per jaar trouw op een bepaald evenement komen helpen, en we hebben net zo goed BorrelCoffers die tien keer per jaar aanhaken. (Dat kan ook komen doordat het BorrelCOF altijd het centrum van de gezelligheid is natuurlijk.)

KinderCOF
Een van de nieuwste commissies en eigenlijk dus standaard ‘in oprichting’. Het KinderCOF organiseert zelfstandige kinderevenementen en haakt aan bij de grotere feestdagen als Koningsdag. Een club mensen die graag zoveel mogelijk leuke events voor de kleinsten van Muiden organiseren!

PromoCOF
Geen event kan georganiseerd worden zonder promotie, want zonder promotie geen bezoekers. Het PromoCOF ontwerpt posters en flyers, maakt feestgidsen, onderhoudt de social media, zit nu deze tekst te tikken, maakt foto’s en video’s… Alles wat de smoel van het COF vormt. Het helpt enorm dat Muiden een stad is met veel professionals in deze sectoren, en zij zetten zich met veel liefde vanuit hun vakgebied in om het COF op deze manier te helpen.

SponsorCOF
Het SponsorCOF schuurt heel erg tegen het PromoCOF aan, maar is eigenlijk onderdeel van het FinCOF (de financiële Coffers). Het sponsorCOF bestaat uit Muiders die het contact houden met de Muidense ondernemers en hen benaderen voor financiële steun in welke vorm dan ook – van advertentie tot sponsoring tot barterdeal. Dit is een aparte commissie omdat we ontdekten dat je een bepaalde aanleg moet hebben om hier goed in te zijn. En we zijn een vrijwilligersstichting dus we kunnen commissies in het leven roepen voor álles – en dus ook voor dit. En dus deden we dat. 😉